2015. dec 20.

Ennyi meleg szökik el a rosszul záródó nyílászárókon

írta: Ablakdoktor
Ennyi meleg szökik el a rosszul záródó nyílászárókon

Miért fűtjük az utcát?

Ha egy lakásnak magas a hővesztesége, alapvetően veszít értékéből.

lakasfelujitas-ablakok.JPGA benne élők számára nem képes olyan kényelmet biztosítani, ahogyan az ma már elvárható lenne, hiszen belső hőmérséklete sem hideg, sem meleg időben nem szabályozható. Abban, hogy egy épület ilyen rossz adottságokkal rendelkezik, a szigetelés nélküli falak mellett főszerep jut a nyílászáróknak. Ha ezek elöregedtek, rajtuk repedések keletkeztek, elvetemedtek, a lakás teljes hőveszteségének családi házaknál 25-35%-áért is felelőssé tehetők, ugyanez az érték azonban sorházaknál a 75-80%-ot is elérheti. A külső levegő igen könnyen ki-bejárhat a lakásból az üvegfelületeken, a tokokon vagy a réseken keresztül. Természetesen ezzel együtt az utcai por is könnyebben bejut otthonunkba és csak csodálkozunk, hogy takarítás után rövid idővel hogyan lehet újra megint minden poros a szobában… Az otthon élvezeti értékét nagyban rontó zajról, huzatról és a megnövekedett fűtésköltségekről pedig még szót sem ejtettünk!

Mivel a rosszul záródó vagy elöregedett nyílászárók miatti hőveszteség a mai energiaárak mellett több tízezer forintos kárt tud okozni a benne élőknek, nem szabad felette szemet hunyni. Szerencsére napjainkban igen sokféle lehetőség közül választhatunk, ha ezt a problémát otthonunkban szeretnénk megszüntetni. A régi nyílászárók felújításától kezdve az üveg cserélésén át egészen a teljes felújításig széles a paletta, igényeink és persze pénztárcánk szabhatnak határt lakásunk ily módon történő energiatakarékosabbá tételéhez.

Sokan ragaszkodnak a régi faablakokhoz, egyrészt az épület eredeti stílusának megőrzése miatt, másrészt azonban nem ritka, hogy a természetes fa nyílászárók után a műanyag ellenérzést kelt a lakástulajdonosokban. Felújításra egészen addig lehetőség van, míg a nyílászárók nem kerülnek túl rossz állapotba. Az évekkel együttjáró elvetemedés, a repedések bizonyos szintig helyrehozhatók és természetesen hőszigetelő üveg cseréjére is van lehetőség. A nyílászárók cseréjéhez viszonyítva ez az eljárás olcsóbb, bár szakértelmet az asztalosmunka és a tömítések megfelelő elhelyezése egyértelműen igényel.regi-ablak.jpg
ablak-felujitas.jpg

ablakszigeteles.jpg

Sok esetben azonban a régi ablakokat már nem lehet megmenteni. Ha penész telepedett meg rajtuk vagy a fakeret korhadni kezdett, hiábavaló volna a foltozgatás. Ilyenkor az egyetlen mód a teljes csere, de még mindig választhatunk, hogy ezt fából vagy műanyagból szeretnénk.

De tulajdonképp mi a kézzel fogható különbség régi és új, rosszul és jól szigetelő nyílászáró között?

Ezt mutatja meg az U-érték, az ún. hőátbocsátási tényező. Régi épületek rosszul záródó, egyrétegű üveggel ellátott nyílászáróinál ez az érték akár az 5 W/m2K-t is meghaladhatja. Az 1980-as évek végén elterjedt kétrétegű üvegezéseknél ez 2,8 W/m2K, ami már jelentős javulás a korábbiakhoz képest. Ám a jelenleg leginkább elterjedt Low-E, azaz alacsony kibocsátású bevonattal a hőveszteség még ennél is kevesebb. Az argon gáz töltéssel és Low-E bevonattal készült üvegeknél az U-érték 1,3-1,4 W/m2K és ez még mindig nem az elérhető legjobb hőszigetelési módszer, hiszen létezik nemesgázzal töltött üveg is, melynek U-értéke 1,0-1,1 W/m2K, azaz minimális. Fontos, hogy legalább két-, de ahol kivitelezhető, oda inkább háromrétegű üvegezést válasszunk.

Azonban a hőveszteség nem kizárólag az üvegezésen, de legalább annyira a tokon is múlik és ez éppúgy igaz a műanyag, mint a fa nyílászárókra. A napjainkban rendelkezésre álló tokok többsége 1,2-1,5 W/m2K U-értékkel rendelkezik, de ez a szám a profilvastagság növelésével párhuzamosan tovább csökkenthető. A profilvastagság sokkal inkább meghatározza egy ablak hőszigetelő képességét, mint a légkamrák száma.

Hajlamosak vagyunk megfeledkezni az árnyékolók szerepéről, pedig az energia- és költségtakarékosság szempontjából ezeknek is fontos szerep jut. Ha télen már naplementekor leeresztjük a redőnyöket, megakadályozhatjuk, hogy az üvegfelületek gyors lehűlésével a lakásban is csökkenjen a hőmérséklet. Ezzel akár 30%-os csökkenést érhetünk el a hőveszteségben.

Mindezt figyelembe véve elmondható, hogy a régi, rosszul szigetelő nyílászárókhoz képes az újakkal 25%-ra csökkenthetjük az itt távozó hőveszteséget. Ez az egész épület szempontjából meghatározó, de természetesen önmagában nem elég ahhoz, hogy minimalizáljuk a fűtési költségeket. Ha erre törekszünk, mindenképpen végeztessük el a falak leszigetelését is.

Szólj hozzá

nyílászárók hőveszteség ablak javítás