2016. jan 02.

Szigeteljünk, üvegezzünk és takarékoskodjunk!

írta: Ablakdoktor
Szigeteljünk, üvegezzünk és takarékoskodjunk!

Mindenki szeretné lakását költséghatékonyan fűteni

ablak-szigeteles.jpgMindenki azt szeretné, ha lakását költséghatékonyan és könnyedén tudná melegen tartani. Ez annyit tesz, hogy nyílászáróinkon, elsősorban az ablakainkon nem szökik ki a meleg. Elvégre senki sem szeretné az utcát, udvart vagy a társasház folyosóját fűteni, mint ahogy azt sem, hogy a huzat miatt egyébként se lehessen szobáinkat felmelegíteni. Ehhez azonban arra van szükség, hogy ablakaink megfelelően lássák el funkciójukat, vagyis jól illeszkedjenek, jól szigeteljenek és lehetőleg korszerű üvegezésűek legyenek!

A rosszul záródó, régi ablakok nemcsak közérzetünket tehetik tönkre. Mert habár kiszökik a meleg lakásunkból, azzal együtt a pénzünk is kiszökik ablakainkon. A rosszul záródó ablakok miatt a téli hónapokban akár a meleg 40%-át is elveszítjük. Már az újabb, jól záródó műanyag ablakokon is napi 450 Ft-ot vesztünk energiában, amennyiben az üvegezésük nem korszerű. Mennyi lehet ez az összeg, ha ablakaink nem zárnak jól, és esetleg még a régi időkből maradtak ránk? Bizony ezáltal akár havi 12 000 Ft-ot is elveszíthetünk. De ne csak a kiadásokra gondoljunk, hiszen egy környezettudatos ember azt is tudja, hogy mindez energiapazarlás, mely nemcsak a pénztárcánkat, de Földünket is megterheli.

Na de lépjünk még egy lépéssel tovább! Ugyanis az elégtelenül záródó, rosszul szigetelő, régi üvegezésű ablakok nemcsak a hőmérsékletet, pénztárcánkat és környezetünket terhelik, hanem az egészségünket is. Hiszen ezek az ablakok párásodásra is sokkal inkább hajlamosak. A pára pedig melegágya a penészgombának. Amennyiben többször is arra ébredünk reggel, hogy ablakaink teljesen be vannak párásodva, a víz szinte csöpög, végigcsurog rajtuk, akkor mi is ki vagyunk téve ennek a veszélynek. Különösen jellemző ez egyébként is párásabb helyiségekre, mint a fürdőszoba vagy konyha, de ugyanúgy előfordulhat háló- vagy előszobában is. És bár a gyakori szellőztetés erre megoldást jelenthet, de azzal további meleget veszítünk, és energiát pazarolunk el. A vegyszerek folyamatos alkalmazása pedig mindannyian tudjuk, hogy csak szépségtapasz, hiszen a problémát kiváltó tényezőt nem szüntetjük meg vele.

ablak-javitas_1.jpgMindezeket figyelembe véve érdemes ablakainkat folyamatosan karbantartani, szükség esetén pedig lecserélni. Amennyiben mégis maradunk a régebbi, általában fa ablakoknál, akkor is minden évben végezzünk el rajta karbantartást, felújítást, hogy elejét vegyük a problémáknak. Az első, amit ki kell javítani, az ablak illeszkedése. Fontos, hogy az ablak ne szoruljon, ne lógjon, és ne rúgjon. Amennyiben pedig a falca nem takar rá a tokra, szélesíteni kell. Másik fontos tényező a zár. A hagyományos ablakok rúdzárjait is érdemes néhány évente cserélni. Ezzel érhetjük el, hogy a zárszerkezet mindig megbízhatóan és könnyedén működjön. Figyeljünk a helyenkénti rohadásokra, lyukas, hiányos részekre, és igyekezzünk ezeket is cserélni, pótolni! Amennyiben akár szakértelem, akár szerszám hiányában önmagunk nem tudjuk ezeket a felújításokat elvégezni, hívjunk szakembert!

A nyílászárók karbantartása akkor is fontos, ha műanyag ablakokkal rendelkezünk. Ugyanis ezeknél is jelentkezhetnek hibák, melyeket könnyen ki lehet küszöbölni egy minden évben lerendezett néhány perces átrázással. Ezeknél az ablakoknál azonban ajánlott szakembert hívni, akik ötleteket, tanácsokat tudnak adni ablakunk karbantartásával kapcsolatban. De akár ajánlhatnak olyan készletet is, amely segítségével mi magunk is olajozni és tisztítani tudjuk ablakainkat.

Lehetséges azonban, hogy nagyobb a baj, és időszerű lenne az ablak újraüvegeztetése, vagy esetleg újraszigetelése, és végső esetben a nyílászáró cseréje. Ezek eldöntéséhez azonban kérjük szakember véleményét! Akármi is legyen a probléma, érdemes azt megoldani, hiszen habár a költségek talán elsőre soknak tűnhetnek, de hosszú távon nagyon is kifizetődőek lesznek.

Szólj hozzá

hőveszteség ablak javítás nyílászárók karbantartása