2016. jan 29.

Érdemes megjavíttatni a régi fa ablakokat?

írta: Ablakdoktor
Érdemes megjavíttatni a régi fa ablakokat?

Számoljuk ki, melyik éri meg jobban az ablak javítás vagy az ablakcsere?

Rosszul zárnak az ablakok és ezért folyamatos huzat-jelenséget tapasztal otthonában?

ablakdoktor.jpgHiába a magas fokozaton működő fűtés, mégsem érzi kellemesnek a hőmérsékletet a lakásban? A tapasztalatok azt mutatják, hogy a legtöbb hő az ablakokon keresztül szokott távozni a helyiségekből.

Rendkívül fontos tehát, hogy lakásfelújítás során kiemelt figyelmet fordítson a nyílászárókra. A piaci kínálatban rendkívül sokféle, minőségi és korszerű ablak megtalálható, ám manapság egyre többen döntenek a már meglévő nyílászárók felújítása mellett. Erre ma már minden lehetőség adott, hiszen a meglévő fa ablakok kiválóan felújíthatóak, hogy azok a jövőben hűen szolgálják a ház komfortosságát, és persze az energiatakarékosságot.

A műanyag nyílászárók helyett sokan inkább a fa ablakok felújítása mellett döntenek.

ablak.jpgEnnek oka nem csak a takarékosság, de az ingatlan hangulatának, eredeti állapotának megőrzése is. Szakemberek és lakásfelújítók is egyértelműen azon az állásponton vannak, hogy megéri a régi ablakok felújítása mellett dönteni, ám korántsem mindegy, hogy milyen csapatra bízza a munkát.

Egyetlen olyan eset van, amikor nem ajánlott a fa nyílászárók javítása, ez pedig az, ha a fa anyaga el van korhadva, vagy túlságosan el van az vetemedve. Mielőtt tehát javításra kerülne sor, ezt mindenképp meg kell vizsgálni. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy a hibásan záródó ablakok esetében legtöbbször a vasalattal van probléma. Amennyiben a vasalat nem szorítja megfelelően a tokhoz a szárnyat, úgy máris hőszigetelési és záródási gondok lépnek fel. Megoldás azonban létezik, mégpedig a festékrétegek eltávolítása, és a forgópontok megfelelő olajozása révén.

Az ablak javítás során egyébként az összes festéket el kell távolítani a tokról és a szárnyakról, hiszen a záró felületek újraillesztése így oldható meg. A résekbe felújítás alkalmával gumiszalag kerül, mely szintén a jobb hőszigetelést célozza. Ha kialakítható megfelelő méretű fogadóhely, akkor érdemes a régi ablakok üvegjét is kicserélni. A napjainkban kapható üvegek kifejezetten jó hőszigetelő jellemzőkkel bírnak, ha tehát mód van rá, ajánlott ilyet beépíteni az ablak szerkezetébe.

Ha azt szeretné, hogy a végeredmény tökéletes legyen, akkora kilincseket is érdemes eredeti állapotuknak megfelelően felújítani.

lakasfelujitas-ablakok.JPGAmennyiben a zárak, kilincsek, zsanérok javíthatatlanul meghibásodtak, úgy a legtöbb esetben mód van arra, hogy a gyártónál eredeti típusokat szerezzünk be. A legrégebbi pallótokos ablakoknál általában újragyártásra van szükség. A kapcsolt geréb tokos ablakok esetében a várható költségek attól függenek, hogy milyen kialakítással bír az adott nyílászáró. Mivel esetükben nem ritka a díszes keretezés, így az ilyenek felújítása általában többe szokott kerülni.

Az úgynevezett Tessauer ablakokat főként a panelprogramban alkalmazták, mivel gyártásához viszonylag kevés faanyag szükséges. A napjainkban korszerűnek mondható nyílászárók közül az orosházi üveggyárban gyártani kezdett típusok esetében gyakran válik szükségessé az üveg cseréje. Ennek egészen egyszerű oka van, ugyanis az 1975 körül beépített üvegek már nem felelnek meg a korszerű követelményeknek, melyeket a hőszigetelés terén támasztunk feléjük.

Legyen szó tehát bármelyik típusú nyílászáróról is, a felújítás a legtöbb esetben lehetséges. Ha szeretné megőrizni otthonának eredeti hangulatát az ablakok tekintetében is, és elkerülné a tömeggyártás során előállított nyílászárókat, akkor érdemes a felújítás mellett letenni a voksot. Egyes műemlék jellegű épületeket kivéve sokkal olcsóbban hozható ki az ablakok hőszigetelése, mint ha cserére kerülne sor.

Szólj hozzá

nyílászárók ablak javítás