2016. jún 24.

Mikor hívjuk az ablakdoktort?

írta: Ablakdoktor
Mikor hívjuk az ablakdoktort?

ablakjavitas-2-1.jpgAkkor, ha rosszul záródnak, nem működnek az ablakok.

Ezt mindenki tudja. Most inkább azt elemezzük, hogy a teljes lakásfelújítás alkalmával mikorra időzítsük az ablakjavítást. Általában a generálkivitelező nem tudja vállalni a régi fa ablakok javítását, felújítását, így kénytelenek vagyunk magunk keresni egy ablakdoktort. Tudnunk kell, hogyan néz ki a nyílászárók javítása, mennyi időt vesz igénybe, és a kivitelezés melyik fázisába végeztessük.

Homok Ferenc asztalosmester elmondta, hogy a régi fa ablakok javítása egy átlagos polgári lakásban kettő-négy napot vesz igénybe az ablakok számától függően. Ez a nyílászárók megerősítését, a zárszerkezetek cseréjét, az elkorhadt részek foltozását, és az ablakszárnyak illesztését jelenti általában.

Az asztalosmunkák után célszerű az ablaküvegeket is kicserélni, különösen a külső ablakszárnyakon. A hosszú évek alatt a nap úgy elégette az üvegeket, hogy nagyon hamar sérülnek, törnek. Az üveges ilyenkor általában két részletben, először a külső, majd a belső szárnyakat viszi el az üvegcserére. Ez a munka is eltart négy-hat napig.

Térjünk vissza a fő kérdésre, mikor hívjuk az ablakdoktort.

Valamennyi nyílászárónak kész kell lennie a festési, mázolási munkák kezdetéig. Azzal is számolnunk kell, hogy az ablak javítás munkái alatt a lakásban más kivitelező nem dolgozhat. Sőt az asztalos mestereknek nagy helyre, szinte az egész lakás területére szükségük lesz. Az üvegezés már nem a lakásban történik, így az nem akadályozza az egyéb munkákat.

Az ablakjavítást tehát célszerű minél hamarabb beütemezni. Elvégeztethetjük a szükséges nyílászáró javításokat akár az egyéb munkák megkezdése előtt is. A nyílászárók felújításánál, javításánál is számoljunk azonban a felmérési, ajánlattételi, illetve a kivitelezési határidőkkel is, főleg a nyári lakásfelújítás szezonban.ablak-javitas.jpg

Szólj hozzá

ablak javítás polgári lakások nyílászárói ablakdoktor