2017. ápr 03.

Mit kezdjünk a régi kilincsekkel az ajtók felújításakor?

írta: Ablakdoktor
Mit kezdjünk a régi kilincsekkel az ajtók felújításakor?

100_7511.JPGHa magánlakással rendelkezik, biztosan Ön is adta már a fejét felújításra.

Ilyenkor nem csak a munkálatok, hanem az új alapanyagok kiválasztása is rengeteg időt és odafigyelést igényel. Az ember úgy érzi, hogy nagyon sok (sőt, néha túl sok) választási lehetősége van, és szinte lehetetlennek tűnik a megfelelő minőség kiválasztása. Támpontot nyújthatnak Önöknek a vásárlói visszajelzések és az árak is. Sokszor pedig az eladók, vagy a forgalmazók is hasznos tanáccsal szolgálhatnak (abban az esetben, ha nem túl elfogultak saját termékükkel szemben). Egy dolog azonban biztos: lesz helyzet, amikor úgy érzik majd: a régi, eredeti berendezés sokkal jobban funkcionálna még további 30 évig, mint az, az új. Ám ilyen esetben engedjük meg magunknak a kreativitást: nem kell rögtön a fogyasztói társadalom trendjeit követni és kidobni a régi holmikat a kukába ahelyett, hogy újra felhasználnák.

Lakásfelújításkor természetesen mindenki arra törekszik, hogy az új bútorzat összhangban legyen.

Ezért is van általában, hogy kénytelenek vagyunk lecserélni olyan darabokat is, amelyeknek még semmi bajuk nincs, sőt, önmagukban nagyon szépek. Az új bútoroknak találniuk kell egymáshoz stílusban és anyagban, ezt mindenki tudja. Ettől az elvtől vezérelve fordul elő olyan gyakran, hogy az embernek meg kell válnia gyönyörű régies ajtójától, amelyen sokszor egy még gyönyörűbb rézkilincs található. Sok van azokból a tipikus archaikus darabokból, amelyek a múlt század elején készültek és nem hiába maradtak fenn. Ezek nemcsak szépek, hanem nagyon masszívak is.

Ha Önöknek is ilyen kilincs van az ajtójukon, és le akarják cserélni, sok lehetőség van arra vonatkozóan, hogy ne kelljen kidobniuk.

Az első, hogy elviszik egy régiségkereskedésbe. Bár, ha nem kimondottan egyedi és jó állapotban megmaradt darab, akkor nem fognak pénzt ajánlani érte, de azért megéri megpróbálni. Ha mindenképpen értékesíteni szeretnék, akkor leadhatják az ócskavashoz is, viszont nagyon kár lenne érte és nem érné meg túlzottan anyagilag sem, mert keveset kapnának érte. Célszerűbb az újra-felhasználási lehetőséget választaniuk.

Kétféle képen őrizhetik meg lakásukban szeretett és jól megszokott kilincsüket:

Az első lehetőség nagyon kézenfekvő, mégsem gondol rá szinte senki. Ha nem a legmodernebb, hanem kicsit régiesebb, fabetétes bútorzatot választ felújításkor, akkor ahhoz nagyon jól fognak találni az archaikus stílusú kiegészítők. Éppen ezért, vásároljon olyan ajtót, amelyre felszerelhető a régi kilincse! Jó hangulatot adhat lakásának, ha már belépéskor egy szép, stílusos fogantyúval találkozik az ember. Sokszor előfordul, hogy a rézbe belenyomták a gyártó cégérjét is, ezért ha jobban megfigyelik, az lehet az érzésünk, hogy a 20. század világába nyitnak ajtót.

A másik megoldás is hasonlóan kézenfekvő, ám sokkal kreatívabb. Ha nincs lehetőségünk felhasználni a kilincset az eredeti rendeltetése szerint, kilincs funkcióban, akkor készíthetnek belőle kreatív használati tárgyakat is. Az egyik legjobb ilyen ötlet a fogas. Mivel alakjuk hasonlít, az ajtónyitokat függőleges irányba fordítva felszerelhetjük a falra. Ha több ilyen kilincsük van, az még jobb, viszont ha csak egy, akkor az sem baj, mert magányosan is jól mutat. Ha pedig kabátokat akaszt rá a téli hónapokban, akkor meg teljesen beolvad a berendezésbe, olyan, mintha mindig is ebben a funkcióban használta volna. Bárhogyan is dönt, érdemes feltennie magának a kérdést: miért dobná ki a gyönyörű antik darabokat, amelyeknek semmi bajuk ahelyett, hogy újra felhasználná?

Szólj hozzá

ajtókilincs ajtó javítás ajtókilincs felújítása